fbpx
Hotel Kőporos Logó
Hotel Kőporos Logó

Novemberi programajánló

dec 19, 2023 | Blog

November – hideg, eső, sötét, beltéri programok, forró tea, forralt bor, bekuckózás. TV, sorozatnézés, olvasás. Valóban ennyit tud csak adni ez a hónap?

Bár a fentiek erre a hónapra többnyire igazak, novemberben sem érdemes csak a bezárkózásra gondolni, hiszen számos élménnyel gazdagodhatunk, csak helyszínt kell jól megválasztani!

 

Kirándulás a hegyekben

Ősz a legszínesebb évszakunk, hiszen ilyenkor készülnek fel a télre a növények, a fák különböző ütemben és színekben kezdik hullajtani levelüket. A vándormadarak nagy csapatokban húznak el felettünk, a levegő pedig talán ebben az időszakban érződik a legfrissebbnek! A gyerekeknek élmény a falevelek, makkok, tobozok gyűjtése, egy jó ebédhez pedig ilyenkor lehet számos helyen finomabbnál finomabb gombát szedni!

Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb kirándulóhelye a Zemplén. A Kék-túra egy része is erre fut, olyan emblematikus történelmi helyeket érintve, mint például Regéc, Boldogkőváralja, vagy Füzér. Ha a túrázás a cél, akkor ezen helyek mellett elhaladva csodálhatjuk meg a magasba emelt várakat, de önálló programként is tekinthetünk egy- egy vár megtekintésére.

 

Csodák kétkeréken

Az Eurovelo 11 szakasza is Zemplénen halad át. Az Eurovelo kerékpárutak hálózata szerte Európában, amelynek célja a kontinens kerékpáros bejárásának biztosítása volt. Az Eurovelo 11 Norvégia északi részéről indul és egészen Athénig lehet letekerni, ajánlott mindenkinek, aki nem ijed meg egy kb 6000 km-eres távtól.

Annak aki beéri kevesebbel, jó hír, hogy az útvonal nálunk a Kassa – Hollóháza vonalon lép határt, és egészen Szegedig tart. A Zemplénben pedig számos csodás helyet érint, mint például a Nagy-Milic oldalán található László tanya, a porcelánjáról híres Hollóháza. Aki a várakat szereti, megcsodálhatja a Füzéri várat, továbbhaladva pedig a füzérradványi Károlyi kastélyt.

Széphalomba érve pedig a magyar kultúrát kedvelőknek ajánlott a Magyar Nyelv Múzeuma, ahol interaktív módon ismerhetjük meg a magyar nyelv csodáit és szépségét!

 

Bekuckózás kis túrával

Azoknak akik nem szeretnének egész nap két lábon vagy kétkeréken túrázni, ideális program lehet a Zemplén híres pincesorainak megtekintése. Tokaj-Hegyalja egyik leghíresebb pincesora a Hercegkút északi határában található, hangulatos kőporosi, amely 2002 óta a gombos-hegyivel együtt a világörökség része. A pincék közül sok napközben is nyitva áll, borkóstolást és vásárlást is kínálva az odalátogatüknak. A Gombos-hegyen 2004-ben épült a 14 stációs Kálvária, a domb tetején pedig a 2009-ben felszentelt Feltámadás kápolnája várja a turistákat. A kápolna teteje szabadon látogatható kilátóként működik.

Mindkét oldalról megcsodálható Hercegkút és környéke. A kápolna tetejéról lenyűgöző látvány tárul elénk, tiszta időben látszódik a Kőporosi pincesor, észak felé a zempléni hegyek vonulatai, északkelet felé pedig a Sátoros-hegyek jellegzetes formájára csodálkozhatunk rá. Messzebbre tekintve Sárospatak házai és a távolban a tokaji Kopasz-hegy sziluettje is látható.

Ha a túra után megpihennénk, a Kőporos-i pincesort is érdemes megcsodálni, a sorrendet pedig azért érdemes megtartani, mert a pincesor mellett, mindössze pár perc sétányira található a település legújabb szállodája, a hegyről elnevezett Hotel Kőporos. A szálloda szobái panoráma erkélyesek, a teraszon teljes csendben lehet élvezni a gyönyörű táj látványát, a hotel éttermének csodás ételeit és természetesen a helyi borokat is.

Kiadós túra vagy éppen rossz idő esetén a hotelben található szauna és beltéri jakuzzi nyújthat felfrissülést. Annak aki a pihenés alatt sem szeretne a négy fal között lenni ideális választás a hotel kertjének végében található dézsafürdő, ahonnan a környék szépségét csodálva, egy pohár finom borral a kézben nyugtázhatjuk: Érdemes volt nem otthon maradni!